Zupa krem z pomidorów – 5 przepisów

Zupa krem z pomidorów to jedno z ulubionych i najprostszych dań jesiennego i zimowego menu. Jest pełne witamin i minerałów, a jego kremowa konsystencja i intensywny smak pomidorów sprawia, że jest ona idealna na chłodne, jesienne dni. W tym artykule przedstawiamy 5 różnych przepisów na zupę krem z pomidorów, które zachwycą każdego smakosza. Od tradycyjnej wersji z dodatkiem cebuli i czosnku, po bardziej wyrafinowane z dodatkiem śmietany i ziół. Każdy z tych przepisów z pewnością zachęci do wypróbowania nowych smaków i składników. Przygotuj się na kulinarną przygodę i zacznij gotować!

Zupa krem z pomidorów – 5 przepisów

Przepis na Klasyczny Krem Pomidorowy z śmietaną i bazylią

Przepis na Klasyczny Krem Pomidorowy z śmietaną i bazylią

Składniki:

  • 1 kg pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka bazylii (świeżej lub suszonej)
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż na średnim ogniu, aż będzie miękka i przezroczysta (około 5 minut).
  2. Dodaj pokrojony czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty.
  3. Dodaj pomidory (świeże lub z puszki) i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
  4. Zblenduj zupę za pomocą blendera lub za pomocą immersion blendera, aż będzie gładka.
  5. Włóż zupę z powrotem do garnka i dodaj śmietanę, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  6. Podawaj gorące z kleksem śmietany i posypane świeżą bazylią.

Smacznego!

Przepis na Lekki Krem Pomidorowy z czosnkiem i pietruszką

Przepis na Lekki Krem Pomidorowy z Czosnkiem i Pietruszką

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka świeżej pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki.
  2. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle i oliwie na patelni.
  3. Dodać pomidory i dusić przez 10 minut.
  4. Dodać cukier, sól, posiekaną pietruszkę i dusić jeszcze przez 5 minut.
  5. Zmiksować na gładką masę i dodać śmietanę.
  6. Włożyć do garnka i gotować jeszcze przez 5 minut.
  7. Na koniec dodać posiekaną bazylię i sok z cytryny.
  8. Podawać na ciepło z grzankami lub kromką świeżego pieczywa.

Smacznego!

Przepis na Krem Pomidorowy z Pieczonymi Warzywami i Kminkiem

Przepis na Krem Pomidorowy z Pieczonymi Warzywami i Kminkiem

Składniki:

  • 4 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 1/2 cukinii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżka posiekanej bazylii

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  2. Pomidory, cebulę, czosnek, paprykę i cukinię pokrój na mniejsze kawałki i umieść na blasze do pieczenia. Polej oliwą i oprósz kminkiem. Piecz przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przypieczone.
  3. W rondelku zagotuj bulion warzywny.
  4. Warzywa z piekarnika przełóż do rondelka z bulionem, dodaj sól, pieprz i cukier, i zmiksuj blenderem na jednolity krem.
  5. W rondelku rozpuść masło i dodaj śmietanę. Mieszając, dodaj powstały krem z warzyw. Podgrzej zupę do momentu aż zacznie się gotować.
  6. Zupę podawaj z posypaną bazylią.

Smacznego!

Przepis na Krem Pomidorowy z Cukinią i Zielonymi Ziołami

Przepis na Krem Pomidorowy z Cukinią i Zielonymi Ziołami

Składniki:

2 duże cukinie
4 duże pomidory
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego tymianku
sól i pieprz do smaku
1,5 litra bulionu warzywnego
Przygotowanie:

Cukinie i pomidory obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w krążki, a czosnek posiekaj.
W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż aż cebula zmięknie, około 5 minut.
Dodaj pomidory i cukinie do garnka i smaż, aż warzywa zmiękną, około 10 minut.
Wlej bulion warzywny do garnka i dodaj bazylię, natkę pietruszki i tymianek. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj ciepłe z grzankami.
Smacznego!

Przepis na Krem Pomidorowy z Boczkiem i Czosnkiem na śmietanowej bazie

Przepis na Krem Pomidorowy z Boczkiem i Czosnkiem na śmietanowej bazie

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietany kremówki (18%)
  • 2 łyżki świeżego basiliku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W rondelku rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
  3. Dodaj pokrojone pomidory i smaż jeszcze przez około 5 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  4. W tym czasie pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na patelni, aż będzie chrupki.
  5. Dodaj mąkę do rondelka z pomidorami i mieszaj, aż zacznie gęstnieć.
  6. Wlej śmietanę i dodaj ugotowany boczek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Gotuj jeszcze przez około 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
  8. Na koniec dodaj posiekany świeży basilik.

Gotowe! Krem pomidorowy można podawać z makaronem lub ziemniakami. Smacznego!