Jeśli jesteś fanem indyjskiej kuchni, z pewnością znasz już popularne danie, jakim jest Kurczak Tikka Masala. To aromatyczne i kremowe danie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych na całym świecie. Składa się z kawałków grillowanego kurczaka, które są gotowane w pikantnym sosie, często z dodatkiem mleka i przypraw.
W tym artykule przedstawiamy 5 różnych przepisów na Kurczak Tikka Masala, od tradycyjnej wersji z czerwonym sosem, przez lekkie i łagodne z dodatkiem migdałów, po wariant z pieczonymi warzywami i mleczną konsystencją z koriandrem. Każdy z nich jest niezwykle smaczny i łatwy do przygotowania, a ich różnorodność pozwala na dostosowanie potrawy do własnych upodobań i preferencji smakowych.
Przepis na na kurczaka tikka masala – 5 propozycji
Kurczak Tikka Masala z Czerwonym Sosem
Przepis na Kurczak Tikka Masala z Czerwonym Sosem
Składniki:
- 800 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka tikka masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masala
- 1 łyżka kolendry, posiekanej
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- Basmati ryż do podania
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj kurczaka z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstaw na co najmniej 30 minut.
- W rondlu rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek, aż będą miękkie i złote.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, masalę i dusz mieszankę przez kilka minut.
- Dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut, aż będzie zrumieniony.
- Zalej wodą, dodaj kolendrę i dusz mieszankę przez około 10-15 minut, aż sos będzie gęsty i kurczak miękki.
- Na koniec dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia.
- Podawaj z Basmati ryżem.
Smacznego!
Klasyczne Kurczak Tikka Masala z Kremowym Sosem
Klasyczne Kurczak Tikka Masala z Kremowym Sosem
Składniki:
- 1 kg kurczaka, pokrojonego na małe kawałki
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka tikka masala
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, posiekana
- 400g krojonej pomidorów z puszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka śmietany
- 200g startego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanej kolendry na dekorację
- 4 kromki chleba naan lub innego chleba indyjskiego
Przygotowanie:
- W misce połącz kurczaka z jogurtem, przyprawami i ziołami. Wymieszaj dokładnie i odstaw na minimum 2 godziny (najlepiej na noc) do lodówki.
- W garnku rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę. Smaż ją na średnim ogniu do złotego koloru.
- Dodaj krojone pomidory i kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
- Wmiksuj sos w blenderze do uzyskania gładkości.
- W garnku rozgrzej olej i dodaj kurczaka z marinady. Smaż kurczaka na średnim ogniu do złotego koloru.
- Dodaj wymieszany w blenderze sos pomidorowy do kurczaka. Wymieszaj i dodaj sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę. Wymieszaj dokładnie.
- Posyp startym serem i posiekaną kolendrą.
- Podawaj z chlebem naan.
Smacznego!
Lekkie i Łagodne Kurczak Tikka Masala z Migdałami
Lekkie i Łagodne Kurczak Tikka Masala z Migdałami
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka tikka masala
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kurkumy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
- sól i pieprz do smaku
- świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj kurczaka z 1 łyżką oleju, mąki pszennej, przyprawy do kurczaka tikka masala, kuminu, kolendry, kurkumy i soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku i odstaw na 30 minut.
- W garnku rozgrzej pozostałą łyżkę oleju na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż aż będzie miękka i złota, około 5-7 minut.
- Dodaj czosnek, imbir i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
- Włóż kurczaka z marynaty do garnka i smaż, aż zacznie się rumienić, około 8-10 minut.
- Dodaj masło, mleko kokosowe i migdały. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Dusić na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut, aż sos zgęstnieje i kurczak będzie gotowy.
- Podawaj z ryżem i udekoruj świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego!
Kurczak Tikka Masala z Pieczonymi Warzywami
Kurczak Tikka Masala z Pieczonymi Warzywami
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki kurkumy
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżka mielonego chili
- 2 łyżki oleju
- 400 ml passaty pomidorowej
- 400 g pieczonych warzyw (np. bakłażana, papryki, cukinii, cebuli)
- 100 ml śmietanki kremówki
- świeżo zmielony pieprz
- sól do smaku
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj pokrojone piersi z kurczaka z cebulą, czosnkiem, imbirem, kurkumą, kuminem, kolendrą, garam masalą, cynamonem, kolendrą, mielonym chili i 1 łyżką oleju. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Umieść mięso i warzywa na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez 20-25 minut, aż będą lekko zrumienione.
- W garnku rozgrzej resztę oleju i dodaj passatę pomidorową. Doprowadź do wrzenia i zredukuj temperaturę, aby sos mógł się lekko zagęścić, około 10-15 minut.
- Dodaj śmietankę kremówkę i pieczone warzywa do sosu. Wymieszaj dokładnie.
- Dodaj upieczone mięso i wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty sosem.
- Podawaj z ryżem lub naanem.
Smacznego!
Kurczak Tikka Masala z Mleczną Konsystencją i kolendrą
Kurczak Tikka Masala z Mleczną Konsystencją i
kolendrą
Składniki:
- 600g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka posiekanego koriandru
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj kurczaka z jogurtem, papryką w proszku, kuminem, kurkumą, mielonym kardamonem, imbirem, gałką muszkatołową, chili, sokiem z cytryny i czosnkiem. Wstaw do lodówki i pozostaw na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- W garnku rozgrzej mleko kokosowe i dodaj masło. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka i złota, około 5 minut.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i 1/2 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
- W tym czasie, na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka, aż będzie rumiany i ugotowany, około 15 minut.
- Dodaj kurczaka do sosu i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 5 minut, aż kurczak będzie dobrze nasączony smakiem.
- Podawaj z ryżem i posypane