Przepis na na kurczaka tikka masala – 5 propozycji

Jeśli jesteś fanem indyjskiej kuchni, z pewnością znasz już popularne danie, jakim jest Kurczak Tikka Masala. To aromatyczne i kremowe danie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych na całym świecie. Składa się z kawałków grillowanego kurczaka, które są gotowane w pikantnym sosie, często z dodatkiem mleka i przypraw.

W tym artykule przedstawiamy 5 różnych przepisów na Kurczak Tikka Masala, od tradycyjnej wersji z czerwonym sosem, przez lekkie i łagodne z dodatkiem migdałów, po wariant z pieczonymi warzywami i mleczną konsystencją z koriandrem. Każdy z nich jest niezwykle smaczny i łatwy do przygotowania, a ich różnorodność pozwala na dostosowanie potrawy do własnych upodobań i preferencji smakowych.

Przepis na na kurczaka tikka masala – 5 propozycji

Kurczak Tikka Masala z Czerwonym Sosem

Przepis na Kurczak Tikka Masala z Czerwonym Sosem

Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka tikka masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masala
  • 1 łyżka kolendry, posiekanej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • Basmati ryż do podania

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj kurczaka z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstaw na co najmniej 30 minut.
  2. W rondlu rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek, aż będą miękkie i złote.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy, masalę i dusz mieszankę przez kilka minut.
  4. Dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut, aż będzie zrumieniony.
  5. Zalej wodą, dodaj kolendrę i dusz mieszankę przez około 10-15 minut, aż sos będzie gęsty i kurczak miękki.
  6. Na koniec dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia.
  7. Podawaj z Basmati ryżem.

Smacznego!

Klasyczne Kurczak Tikka Masala z Kremowym Sosem

Klasyczne Kurczak Tikka Masala z Kremowym Sosem

Składniki:

  • 1 kg kurczaka, pokrojonego na małe kawałki
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka tikka masala
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 400g krojonej pomidorów z puszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka śmietany
  • 200g startego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej kolendry na dekorację
  • 4 kromki chleba naan lub innego chleba indyjskiego

Przygotowanie:

  1. W misce połącz kurczaka z jogurtem, przyprawami i ziołami. Wymieszaj dokładnie i odstaw na minimum 2 godziny (najlepiej na noc) do lodówki.
  2. W garnku rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę. Smaż ją na średnim ogniu do złotego koloru.
  3. Dodaj krojone pomidory i kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  4. Wmiksuj sos w blenderze do uzyskania gładkości.
  5. W garnku rozgrzej olej i dodaj kurczaka z marinady. Smaż kurczaka na średnim ogniu do złotego koloru.
  6. Dodaj wymieszany w blenderze sos pomidorowy do kurczaka. Wymieszaj i dodaj sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia.
  7. Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę. Wymieszaj dokładnie.
  8. Posyp startym serem i posiekaną kolendrą.
  9. Podawaj z chlebem naan.

Smacznego!

Lekkie i Łagodne Kurczak Tikka Masala z Migdałami

Lekkie i Łagodne Kurczak Tikka Masala z Migdałami

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka tikka masala
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj kurczaka z 1 łyżką oleju, mąki pszennej, przyprawy do kurczaka tikka masala, kuminu, kolendry, kurkumy i soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku i odstaw na 30 minut.
  2. W garnku rozgrzej pozostałą łyżkę oleju na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż aż będzie miękka i złota, około 5-7 minut.
  3. Dodaj czosnek, imbir i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
  4. Włóż kurczaka z marynaty do garnka i smaż, aż zacznie się rumienić, około 8-10 minut.
  5. Dodaj masło, mleko kokosowe i migdały. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Dusić na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut, aż sos zgęstnieje i kurczak będzie gotowy.
  6. Podawaj z ryżem i udekoruj świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Smacznego!

Kurczak Tikka Masala z Pieczonymi Warzywami

Kurczak Tikka Masala z Pieczonymi Warzywami

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka mielonego chili
  • 2 łyżki oleju
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 400 g pieczonych warzyw (np. bakłażana, papryki, cukinii, cebuli)
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj pokrojone piersi z kurczaka z cebulą, czosnkiem, imbirem, kurkumą, kuminem, kolendrą, garam masalą, cynamonem, kolendrą, mielonym chili i 1 łyżką oleju. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Umieść mięso i warzywa na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez 20-25 minut, aż będą lekko zrumienione.
  3. W garnku rozgrzej resztę oleju i dodaj passatę pomidorową. Doprowadź do wrzenia i zredukuj temperaturę, aby sos mógł się lekko zagęścić, około 10-15 minut.
  4. Dodaj śmietankę kremówkę i pieczone warzywa do sosu. Wymieszaj dokładnie.
  5. Dodaj upieczone mięso i wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty sosem.
  6. Podawaj z ryżem lub naanem.

Smacznego!

Kurczak Tikka Masala z Mleczną Konsystencją i kolendrą

Kurczak Tikka Masala z Mleczną Konsystencją i

kolendrą

Składniki:

  • 600g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka posiekanego koriandru

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj kurczaka z jogurtem, papryką w proszku, kuminem, kurkumą, mielonym kardamonem, imbirem, gałką muszkatołową, chili, sokiem z cytryny i czosnkiem. Wstaw do lodówki i pozostaw na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  2. W garnku rozgrzej mleko kokosowe i dodaj masło. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka i złota, około 5 minut.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i 1/2 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
  4. W tym czasie, na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka, aż będzie rumiany i ugotowany, około 15 minut.
  5. Dodaj kurczaka do sosu i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 5 minut, aż kurczak będzie dobrze nasączony smakiem.
  6. Podawaj z ryżem i posypane